Συνέντευξη στο La Grece JaimeO Θανάσης Πρωτάτος είναι ένας κινηματογραφιστής με έδρα την Θεσσαλονίκη. Αυτές τις ημέρες όμως βρίσκεται στην Αθήνα για τα γυρίσματα της ταινίας Alpha σε σκηνοθεσία Στάθη Αθανασίου. Τον συναντήσαμε κάπου ανάμεσα στα γυρίσματα όπου και μας έδωσε μια συνέντευξη που σφύζει από ζωντάνια και ελπίδα. Απολαύστε την συζήτηση μας!

Τι είναι αυτό που έκανε το the Journey να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 2000+ υποψηφιότητες?
 
Το δικό σου το έργο το βλέπεις πάντα με μια άλλη ματιά οπότε δεν νομίζω πως είμαι σε θέση να πω γιατί ξεχώρισε. Θα σου πω όμως αυτό που μου είπε ο πρόεδρος της επιτροπής εκεί ο Thomas Baker «Το Journey έχει ανθρωπολογικό χαρακτήρα και ξεφεύγει από τα συνηθισμένα τόσο σαν εικόνα όσο και σαν παρουσίαση. 
Εστιάζει σε έννοιες και καταστάσεις που δεν τα βλέπουμε εύκολα σε παρουσίαση γεγονότων όπως ο γάμος.» Φαίνεται πως κατά κάποιον τρόπο έχω την ικανότητα να παρουσιάζω αυτά τα στοιχεία μέσω της εικόνας, εστιάζοντας έτσι τόσο στις ανθρώπινες σχέσεις όσο και στη λαογραφία, εμβαθύνοντας παράλληλα στους χαρακτήρες. 
Είναι δυο άνθρωποι που ναι μεν παντρεύονται τη δεδομένη στιγμή αλλά, πέραν του προφανούς, αναζητώ να καταγράψω με τη δική μου ματιά αυτό που τους έφερε κοντά, εκείνο που τους οδήγησε σε αυτό και όχι σε κάποιο άλλο μέρος. 
Είναι μια διαδικασία που έχει ενδιαφέρον τόσο για εμένα όσο και για τους ίδιους, γιατί πάντα το συζητάμε με τα ζευγάρια και πάντα καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως όλα αυτά γίνονται για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας,κάτι σαν μια κατάθεση χαρακτήρων και προσώπων που θα έχει αντίκτυπο σε κάποιους μεταγενέστερους.


videographer thanasis protatos accolade award of excellence  

Γιατί ντοκιμαντέρ και όχι ταινία?

Το ντοκιμαντέρ με ενδιέφερε σαν είδος ανέκαθεν γιατί με βάζει μέσα σε πραγματικές ιστορίες.  Μου κέντριζαν πάντα το ενδιαφέρον οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι που διηγούνται ή έχουν να πουν μια ιδιαίτερη ή ίσως όχι και τόσο ιδιαίτερη ιστορία, που για εμένα όμως είναι σημαντική. Τα τελευταία 4-5 χρόνια ασχολούμαι επαγγελματικά και με το κομμάτι των γάμων και προσπάθησα από την αρχή να εντάξω αυτή τη λογική και την προσωπική μου ματιά στο κομμάτι της παρουσίασης ενός γάμου. Ο γάμος για εμένα είναι μια παγκόσμια, ανεξαρτήτου θρησκείας και κουλτούρας, έννοια που συμβολίζει την ένωση δύο ανθρώπων και άρα τον βλέπω πιο φιλοσοφικά και εικαστικά.


=


Στο the Journey είναι έντονα τα στοιχεία της οικογένειας, της φιλίας, της φιλοξενίας, της αλληλεγγύης και των παραδόσεων. Πόσο αληθινή είναι αυτή η εικόνα της Ελλάδας σήμερα?

Πιστεύω πως είναι αυθεντική. Ήταν σίγουρα αληθινή στην συγκεκριμένη ιστορία καθότι δεν στήθηκε τίποτα και δεν επηρεάσαμε κανέναν. Το ζευγάρι μάλιστα δεν γνώριζε καν πως θα στείλω το συγκεκριμένο βίντεο στον διαγωνισμό. Η εικόνα της Ελλάδας όπως παρουσιάζεται μέσα από το ντοκιμαντέρ, καθρεπτίζει πολλές αντίστοιχα ελληνικές οικογένειες ιδίως τώρα που περνάμε δύσκολα και οι περισσότεροι έχουμε κάνει στροφή στη ζωή μας και ιδιαίτερα στις προσωπικές μας στιγμές και σχέσεις. 
Υπάρχουν ακόμα πολλοί που επιμένουν να κοιτάνε τον εαυτό τους αλλά από προσωπική μου εμπειρία βλέπω πως όλα τα βήματα γίνονται προς την κατεύθυνση της αλληλεγγύης. Είναι μια διαδικασία που θα χρειαστεί χρόνο αλλά εν τέλει θα καταλήξει εκεί ακριβώς. Δεν ξέρω αν οφείλεται στις υπάρχουσες συνθήκες ή στον τρόπο σκέψης των νέων αλλά θεωρώ πως τα βήματα μας οδηγούν προς τα εκεί.


Αλληλεγγύη σημαίνει φιλανθρωπία?

Όχι απαραίτητα. Η αλληλεγγύη δεν έχει να κάνει με τη φιλανθρωπία. Δεν σημαίνει πως θα λυπηθώ κάποιον ή θα αισθανθώ οίκτο ώστε να τον βοηθήσω. Σημαίνει περισσότερο πως για να συνδεθώ και να κάνω κάτι μαζί σου θα έχουμε ένα κοινό όραμα, μια ιδέα που την αγαπάμε και οι δυο πολύ και θα αλληλοϋποστηριχτούμε για να την υλοποιήσουμε/πραγματώσουμε.


=  

Πόσο εύκολο είναι για έναν νέο να ονειρεύεται και να δημιουργεί στην Ελλάδα σήμερα?

Για εμένα προσωπικά μπορείς να ονειρεύεσαι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Μπορεί να ακουστεί υπερβολικό αλλά εγώ θα ονειρευόμουν και θα αγωνιζόμουν για να πραγματοποιήσω τα θέλω μου ακόμα και σε έναν πόλεμο και αυτό είναι μια δύναμη που πηγάζει από μέσα μου. 
Κάποιες φορές βοηθάνε και οι συνθήκες αφού όταν κάποιος σε δυσκολέψει ή σου βάλει εμπόδια πεισμώνεις και θέλεις να το παλέψεις περισσότερο αλλά έχει να κάνει και με τον βαθμό της αισιοδοξίας του καθενός. Εγώ πιστεύω πως δεν πρέπει κανείς να χάνει το κουράγιο του, πρέπει να προσπαθεί σκληρά γιατί η διαδικασία είναι αργή, δύσκολη και χρονοβόρα, αλλά γίνεται. Αρκεί να έχεις την αποφασιστικότητα και την αισιοδοξία. Να πεις θα το κάνω και να τα καταφέρεις.
Από προσωπική εμπειρία θεωρώ πως όλο αυτό έχει αντίκτυπο και στους γύρω σου. Ισχύει πως σκεπτόμενος και ενεργώντας θετικά παρασύρεις και τους γύρω σου, μεταδίδεις και παίρνεις θετική ενέργεια. Αν όλοι ήμασταν έτσι τα πράγματα θα ήταν σίγουρα διαφορετικά.


Αν έπρεπε να κρατήσεις μια μόνο ανάμνηση ποια θα ήταν αυτή?

Θα ήταν σίγουρα μια ανάμνηση συνυφασμένη με την οικογένεια αφού είμαστε πολύ δεμένοι με τους δικούς μου. Μια πολύ έντονη εμπειρία μου ήταν το ταξίδι μου στο χωριό της γιαγιάς μου, το Καλόδενδρο, που βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό κομμάτι της Τουρκίας και το οποίο οι παππούδες μου εγκατέλειψαν το 1922. Είναι ένα χωριό που βλέπει προς τα στενά και τον Μαρμαρά ανέγγιχτο από τον χρόνο και το ταξίδι μου εκεί με έφερε κοντά στις ρίζες μου.


=  

Θεωρείς πως η βράβευση σου δίνει επαγγελματικές ευκαιρίες?

Αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Γενικά δεν συμμετείχα σε διαγωνισμούς αλλά ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, η στιγμή που από μια προσωπική μου ανάγκη αποφάσισα να βάλω τον εαυτό μου και τη δουλειά μου στη διαδικασία της κρίσης. Όταν δημιουργούμε κάτι οι φίλοι και οι οικείοι μας επικροτούν αλλά αυτό δεν είναι πάντα αντικειμενικό αφού τους παρασύρει ίσως το συναίσθημα και υποσυνείδητα μας λένε αυτό που θέλουμε να ακούσουμε.
Ήθελα λοιπόν να ακούσω την άποψη κάποιων που είναι καταξιωμένοι στο χώρο και δεν με γνωρίζουν. Περίμενα τη στιγμή που θα είχα κάτι πιο ιδιαίτερο, που θα είχε να πει κάτι πιο ουσιώδες και ήρθε η στιγμή που το έκανα. Ήταν μια προσωπική αναζήτηση το να μπω στη διαδικασία να κριθώ από ανθρώπους που ήταν τελείως διαφορετικής κουλτούρας. Θεώρησα πως ένας ελληνικός γάμος θα φάνταζε σε αυτούς τους ανθρώπους ως κάτι εξωτικό και ήθελα να ακούσω την άποψή τους, ελπίζοντας σε κάποιον έπαινο αλλά σε καμία περίπτωση στο πρώτο βραβείο. 
Για εμένα η άποψη των άλλων για τη δουλειά μου είναι σημαντική είτε προέρχεται από έναν καταξιωμένο σκηνοθέτη είτε από ένα ζευγάρι και την αναζητώ γιατί είμαι ανοιχτός στην κριτική.


=


Το La Grece J’aime σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει Η Ελλάδα που αγαπώ. Ποια είναι η Ελλάδα που αγαπάς?

Αυτή ακριβώς που απεικονίζει το the Journey η οποία όσο ρομαντικό ή υπεραισιόδοξο και αν ακούγεται είναι η εικόνα που έχω για τον τόπο μας ούτως ή άλλως. Αυτές είναι οι εικόνες που έχω κρατήσει από τα παιδικά μου χρόνια μέχρι και σήμερα. Όπως κάθε λαός έχουμε αρνητικές πτυχές που τις γνωρίζω και τις βιώνω καθημερινά αλλά δεν μπορώ να μένω σε αυτές. 
Ελλάδα για εμένα σημαίνει δημιουργία, ανθεκτικότητα, δύναμη, άνθρωποι που επιμένουν. Είναι χαρακτηριστικό πως με κάποιον τρόπο, είτε λίγοι είτε πολλοί μαζί, καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε πράγματα μεγάλα, που κανείς δεν περιμένει και που σε αφήνουν άναυδο, κάτι που δεν απαντάται εύκολα στο εξωτερικό. 
Υπάρχουν άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο που κάνουν σημαντικά πράγματα αλλά υπάρχουν πολλοί έλληνες που κάνουν πράγματα εντυπωσιακά που κανείς δεν φανταζόταν. Αυτό σημαίνει Ελλάδα για εμένα και αυτή είναι η Ελλάδα που αγαπώ!


Πηγή: La Grece Jaime


βίντεο γάμου , θεσσαλονίκη , wedding video , thessaloniki , greece , athens , santorini , destination ,Greek Wedding Videographer , Documentary , International Awarded Videographer , Accolade Award of Excellence ,βιντεογραφος γαμου, voatfilms , thanasis protatos , αθήνα , serifos island, σεριφος, παραδοσιακος γαμος,γαμος προορισμου, προορισμος,προτατος,πρωτατος,βιντεοσκόπιση , greek wedding videographer , φωτογραφια γαμου , φωτογραφος γαμου , greek wedding photographer , award winning greek wedding videographer , wedding films , pure documentary , event filmmaking

Athens, destination, Greece, Santorini, thanasis protatos, thessaloniki, voatfilms, wedding video, Αθήνα, βίντεο γάμου, Βιντεοσκόπιση, θεσσαλονί
 

Leave a Reply

Thank you for your support! Remember the winner will be announced on this page March 25th , 2019.

Ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή! Θυμηθείτε το αποτέλεσμα της κλήρωσης σε αυτή εδώ την σελίδα στις 25 Μαρτίου 2019.