Interview

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ (Τύπος της Θεσσαλονίκης)


Μπορεί ένας γάμος να γίνει ντοκιμαντέρ; Και αν γίνει μπορεί να βραβευτεί; Η απάντηση είναι ναι

Ο κινηματογραφιστής Θανάσης Πρωτάτος τα τελευταία χρόνια ασχολείται μεταξύ άλλων και με βίντεο κοινωνικών εκδηλώσεων όπως είναι οι γάμοι και οι βαπτίσεις. Τον περασμένο Σεπτέμβρη γύρισε στην Σέριφο ένα ντοκιμαντέρ με θέμα το γάμο ενός ζευγαριού και εστίασε στους ανθρώπους, στην ιστορία τους, στον τόπο παρουσιάζονταςι ένα γνήσιο κυκλαδίτικο γλέντι χωρίς δυτικόφερτες νοοτροπίες.

Η ταινία που προέκυψε με τίτλο «The Journey», τιμήθηκε πριν λίγες μέρες με το βραβείο Award of Excellence στα διεθνή βραβεία Accolade που εδρεύουν στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.


Γιατί αποφασίσατε να κάνετε ένα ντοκιμαντέρ με θέμα ένα γάμο;

Το ντοκιμαντέρ είναι ένα είδος που αγαπώ πολύ. Πάντα ήθελα να εντοιχίσω το στοιχείο του ντοκιμαντέρ στη θεματική του γάμου. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να εστιάζω στις ιστορίες των ανθρώπων και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα. Όταν με πλησίασε το ζευγάρι και τους εξήγησα τι είχα στο μυαλό μου ενθουσιάστηκαν!


Οπότε από την αρχή ξεκίνησε ως ντοκιμαντέρ…

Ναι, ήθελα να τους εξηγήσω τι χαρακτήρα θα δώσουμε και πώς θα το προσεγγίζαμε. Γενικά τους άρεσε πάρα πολύ. Συνήθως τα κοινωνικά γεγονότα αντιμετωπίζονται κατά κάποιο τρόπο πιο ψυχρά. Υπάρχει μια απλή καταγραφή χωρίς να γίνεται μια πιο βαθιά προσέγγιση σε χαρακτήρες, μέρη, γεγονότα κλπ. Με ενδιαφέρει αυτό το κομμάτι, να περνάω δηλαδή μέσα από το ντοκιμαντέρ μια συγκεκριμένη διήγηση, είτε αυτή αφορά ανθρώπους, είτε μέρη, κάπως έτσι το οργανώσαμε και το πραγματοποιήσαμε.Γιατί βραβεύτηκε; Λόγω της προσέγγισής που κάνατε; Της φωτογραφίας; Του θέματος;

Αυτό το ξέρει σίγουρα μόνο η επιτροπή. Ήταν ένας συνδιασμός των παραπάνω. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι ο συγκεκριμένος θεσμός δεν ασχολείται με βίντεο γάμου. Αφορά γενικότερα δημιουργούς ντοκιμαντέρ και ταινιών μεγάλου μήκους. Οι συμμετοχές που στέλνονται εκεί δεν αφορούν καθαρά το γάμο. Αυτό για μένα είχε μεγάλη σημασία γι’ αυτό και αποφάσισα να λάβω μέρος στον θεσμό αυτό.


Είπατε πριν ότι το ζευγάρι ενθουσιάστηκε με το γεγονός ότι ο γάμος τους θα γίνονταν ένα ντοκιμαντέρ. Οι συγγενείς και φίλοι πώς αντέδρασαν;

Και αυτοί αντέδρασαν ανάλογα. Ειδικά αφού είδαν το τελικό αποτέλεσμα, γιατί είναι διαφορετικό κάτι όταν το περιγράφεις και διαφορετικό όταν το βλέπεις. Ήταν όλοι ενθουσιασμένοι. Όταν μπήκε στη διαδικασία των Accolade δεν το γνώριζαν. Οπότε ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη γι’ αυτούς.
Τι το διαφορετικό είχε αυτός ο γάμος;

Είχε το γνήσιο χαρακτήρα των Κυκλάδων. Δεν υπήρχε wedding planner, catering κλπ. Όλα έγιναν από τους ανθρώπους του νησιού που συμμετείχαν ενεργά. Άλλος ασχολήθηκε με το χώρο που θα γίνει το τραπέζι, άλλος με τους στολισμούς κλπ. Ήταν ένα γνήσιο γλέντι.


Είναι ουσιαστικά και μια επιστροφή στις ρίζες, μια πρόταση για μια ενδεχόμενη λύση σε αυτό που βιώνουμε;

Κατά κάποιο τρόπο ναι. Δεν ήταν ο αρχικός στόχος αυτός, αλλά βγήκε και αυτό το μήνυμα στην πορεία. Με ενδιαφέρει να δείξω και άλλα στοιχεία. Και βλέποντας κανείς το ντοκιμαντέρ δεν καταλαβαίνει ακριβώς ότι το θέμα είναι ο γάμος γιατί παρουσιάζονται και άλλα πράγματα όπως πχ τα ήθη, η νοοτροπία των ανθρώπων, το ίδιο το νησί. Οπότε στοχεύω σε αυτό: να δείξω τη ζωή και τον χαρακτήρα των ανθρώπων. Απλά τυχαίνει εκείνη τη στιγμή να υπάρχει και το στοιχείο του γάμου.


Αυτό θα είναι στόχος και στα επόμενα ντοκιμαντέρ;

Στη θεματολογία όσον αφορά τους γάμους, ναι. Με ενδιαφέρει η ιστορία του ζευγαριού, των ανθρώπων και του περιβάλλοντός τους. Σίγουρα θα έχετε δει πολλά βίντεο με γάμους που θα έλεγα ότι εστιάζουν στους στολισμούς, στον περίγυρο… 
Το μυστήριο έχει να κάνει με τους ανθρώπους. Για μένα αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές. Και η ιστορία που έχουν να διηγηθούν.
Αλλά και με την έννοια της μελλοντικής χρήσης αυτό για μένα αποκτά μεγαλύτερη αξία στις επόμενες γενιές. Σκεφτείτε ότι οι απόγονοι αυτών των ανθρώπων θα βλέπουν το βίντεο και δεν θα βλέπουν απλά έναν γάμο αλλά τους γονείς ή τους παππούδες τους όπως ήταν, πως μιλούσαν, πώς ήταν ο χαρακτήρας τους γενικότερα.

Leave a Reply

Thank you for your support! Remember the winner will be announced on this page March 25th , 2019.

Ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή! Θυμηθείτε το αποτέλεσμα της κλήρωσης σε αυτή εδώ την σελίδα στις 25 Μαρτίου 2019.