Interview Metro Greece

Read in EnglishΣυνέντευξη στην Κέλλυ Φαναριώτη (Metro Greece)

Tα ήθη και τα έθιμα των Κυκλαδίτικων γάμων αποτυπωμένα με το ιδιαίτερο ύφος του Θανάση Πρωτάτου, φαίνεται να ενθουσίασαν ιδιαίτερα την κριτική επιτροπή των βραβείων Accolade στην Καλιφόρνια. Στις 25 Μαρτίου, το ντοκιμαντέρ με τίτλο "the Journey" που παρουσιάζει έναν παραδοσιακό γάμο στη Σέριφο και εστιάζει στον τρόπο που τον βιώνουν οι άνθρωποι, τιμήθηκε με το το βραβείο Award of Excellence, ανάμεσα σε πολλές χιλιάδες συμμετοχές.

O μοναδικός αφηγηματικός τρόπος του Θανάση Πρωτάτου απέδειξε για ακόμη μία φορά πως η αγάπη για δημιουργία και έκφραση υπερνικούν την κρίση και μάλιστα, βραβεύονται διεθνώς.

Ο ίδιος, μίλησε στο metrogreece.gr για τη βράβευση, το νέο ελληνικό κινηματογράφο και τη διανομή ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. 
Πως εμπνευστήκες την ιδέα για ένα ντοκιμαντέρ που θα καταγράφει έναν κυκλαδίτικο γάμο; Σου κέντρισαν το ενδιαφέρον τα ιδιαίτερα έθιμα της περιοχής;


Το ντοκιμαντέρ ήταν κάτι που πάντα με εξέφραζε και όπως έχει πει ο John Grierson πρόκειται για τη καλλιτεχνική απεικόνιση της πραγματικότητας. Αυτό ακριβώς είναι που με ενδιαφέρει όταν αποτυπώνω με τον φακό μου ένα γεγονός όπως ο γάμος.

Χωρίς παρεμβολές και αλλοιώσεις. Υιοθετώ μια προσέγγισή που δίνει έναν άλλο χαρακτήρα σε μια θεματική που πάντα με συγκινούσε , εμβαθύνοντας στα γεγονότα και στους χαρακτήρες.
Έτσι όταν η Σοφία και ο Σωτήρης με προσέγγισαν περιγράφοντας μου τις λεπτομέρειες του γάμου τους κυριολεκτικά ενθουσιαστικά! Αμέσως τους ανέπτυξα την πρότασή μου οπότε και ήρθε η σειρά των παιδιών για να ενθουσιάσουν! Κάπως έτσι ξεκίνησε και το ταξίδι για την Σέριφο το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία της συγκεκριμένης ταινίας.
Θα ήθελα βεβαία να σημειώσω πως καθετί που περιέχει αληθινά , παραδοσιακά στοιχειά έχει για μένα ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είτε βρεθώ στις Κυκλάδες, την Ήπειρο και την Κρήτη ή ακόμα και στη La Roque-Gageac της Γαλλίας με τα μεσαιωνικά κάστρα , αυτό που πάντα αναζητώ είναι η παράδοση και ο χαρακτήρας των ανθρώπων και των ιστοριών που έχουν να διηγηθούν.
Στην περίπτωση της Σερίφου αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν ο γνήσιος και παραδοσιακός τρόπος με τον όποιο έγινε ο γάμος και ο όποιος αντανακλά όλη την ομορφιά και τον χαρακτήρα των Κυκλάδων. Πρόκειται πραγματικά για μια γιορτή η όποια διαρκεί για πολλές ημέρες και στην όποια συμμετέχει ολόκληρο το νησί. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία σε έναν πανέμορφο τόπο που μας αγκάλιασε και νομίζω δεν θα υπήρχε καλύτερος τρόπος να διηγηθούμε αυτή την ιστορία από τον τρόπο που το κάναμε με αυτό το ντοκιμαντέρ.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την οικογένεια Σωτήρη και Σοφίας Μουστάκα, για την εμπιστοσύνη και την αγάπη που
έδειξε τόσο σε εμένα όσο και στον στενό μου συνεργάτη και εξαίρετο φωτογράφο VDouros.
Πρόσφατα, τιμήθηκες με το Award of Excellence στα διεθνή βραβεία Accolade. Περέμενες αυτή τη διάκριση ή ήταν κάτι που σε εξέπληξε;

Τα Accolade αποτελούν έναν διεθνή θεσμό στις Ηνωμένες Πολιτείες με κύρος και συμμέτοχες από ολόκληρο τον κόσμο που ξεπερνούν τις πέντε χιλιάδες κάθε χρόνο. Για αυτό το λόγο η διαδικασία επιλογής των ταινιών προς βράβευση γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια. Το να περιμένεις λοιπόν μια σίγουρη διάκριση μέσα από ένα τόσο μεγάλο θεσμό θα ήταν πολύ εγωιστικό.

Η αλήθεια είναι πως από τις πρώτες κιόλας περιγραφές του ζευγαριού κατάλαβα πως η ιστορία τους είχε κάτι να πει και όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος σε αυτήν πίστεψαν και οι άνθρωποι της επιτροπής!

Η έκπληξη μου ήταν σίγουρα μεγάλη αλλά συνάμα και πολύ ευχάριστη μιας και ο συγκεκριμένος τίτλος έχει δοθεί πρώτη φορά σε ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με θέμα έναν γάμο!Το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα παρατηρείται μια κινητικότητα όσον αφορά τους νέους σκηνοθέτες. Πολλοί μάλιστα βραβεύονται διεθνώς. Είσαι αισιόδοξος για το νέο ελληνικό κινηματογράφο;

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι για μένα κάτι το εξαιρετικό. Υπάρχει μια τεραστία άνθιση δημιουργικότητας σε όλους τους τομείς της καλλιτεχνικής έκφρασης είτε αυτό λέγεται κινηματογράφος είτε μουσική , είτε φωτογραφία.
Συγκεκριμένα δε , η ανεξάρτητη σκηνή κινηματογραφιστών στην όποια ανήκω και εγώ παρουσιάζει εξαιρετικά δείγματα γραφής από νέους δημιουργούς , σκηνοθέτες , διευθυντές φωτογραφίας, οι όποιοι εργάζονται με μεράκι και αγάπη καθένας με τα μέσα που διαθέτει και μάλιστα διακρίνονται διεθνώς για το έργο τους.

Πάρτε για παράδειγμα τον Κυνόδοντα ο όποιος προτάθηκε για Όσκαρ. Για μένα η ανάγκη για έκφραση υπερνικά τις οποίες δυσκολίες (κοινωνικές , οικονομικές) και φέρνει αξιοθαύμαστα αποτελέσματα όποτε μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι όχι μόνο είμαι αισιόδοξος για το μέλλον αλλά και ενθουσιασμένος για το τι μας επιφυλάσσει αυτό.Ποια πρακτική θεωρείς  πως πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου οι μικρού μήκους ταινίες και τα ντοκιμαντέρ να φτάνουν στο κοινό και να μην παραμένουν σε συρτάρια και σκληρούς δίσκους;

Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου θα έλεγα πως δυο από τα πιο δυνατά όπλα που θα πρέπει να διαθέτει κάνεις σε αυτόν τον χώρο ώστε να καταφέρει να πραγματώσει τα όνειρα και τους στόχους του είναι η πιστή και η αποφασιστικότητα.
Πιστή γιατί αν πιστεύεις σε αυτό που κάνεις , αν το έχεις αγαπήσει το έχεις κάνει δικό σου , βίωμα σου , τότε σίγουρα θα κάνεις και τους άλλους να το πιστέψουν. Και αποφασιστικότητα γιατί πρόκειται για μια διαδικασία που μοιάζει περισσότερο με μαραθώνιο παρά με σπριντ. Είναι μια διαδικασία που θέλει μικρά σταθερά βήματα και πολύ κόπο.
Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Αυτός όμως που είναι διατιθέμενος να συνεχίσει παρά τις δυσκολίες που θα βρει στον δρόμο είναι και αυτός που θα τα έχει καταφέρει στο τέλος.
Πλέον ζούμε σε μια σύγχρονη εποχή όπου το διαδίκτυο έχει τεραστία δύναμη και είναι κάτι που έχει φανεί και στην βιομηχανία της εικόνας. Σήμερα ένας ανεξάρτητος κινηματογραφιστής μπορεί να επικοινωνήσει το έργο του σε ένα ευρύτερο  κοινό μέσω του διαδικτύου με μεγαλύτερη αμεσότητα παρακάμπτοντας παλαιότερες και πολλές φορές μη αξιοκρατικές διαδικασίες.Μπορεί να έρθει σε επαφή με άλλες κοινότητες και να συνεργαστεί και γιατί όχι να αναγνωριστεί και να βραβευτεί.
Τίποτα από αυτά όμως δεν θα δουλέψει εάν δεν υπάρχει η πίστη σε αυτό που κάνεις και η αποφασιστικότητα να το υποστηρίξεις μέχρι τέλους.

Leave a Reply

Thank you for your support! Remember the winner will be announced on this page March 25th , 2019.

Ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή! Θυμηθείτε το αποτέλεσμα της κλήρωσης σε αυτή εδώ την σελίδα στις 25 Μαρτίου 2019.